Wat doen wij?

Info voor volwassenen.

Het vertrouwenscentrum

Het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling Antwerpen (VKA) is een door het Vlaamse Ministerie voor Gezin en Welzijn erkend Centrum voor Hulpverlening bij kindermishandeling, seksueel misbruik en/of verwaarlozing.

Het VKA  is een instelling die kan worden ingeschakeld, zo nodig anoniem, wanneer iemand zorgen heeft over een kind (of kinderen) in een gezin.

Het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling heeft als taak te onderzoeken of deze zorgen terecht zijn en deze te bespreken met de ouder (s) en zo nodig met het kind.  Deze geboden hulpverlening is gratis.

Het team is multidisciplinair samengesteld en heeft een medische, psychologisch/pedagogische en sociale functie alsook een secretariaatsfunctie.

Het VKA is telefonisch bereikbaar tussen 9 en 17 uur. Tijdens de avonduren en in de weekends is er voor dringende situaties een telefonische wachtdienst. De hulpverlening van het VK is volledig gratis.

 

1712

De hulplijn “misbruik, geweld en kindermishandeling”, een initiatief van de Vlaamse overheid, is er voor iedereen die met geweld of misbruik te maken krijgt, in welke vorm en op welke leeftijd dan ook. Via het telefoonnummer 1712 zet een professionele hulpverlener je onmiddellijk op het juiste spoor en wijst je de weg naar de persoon of dienst die jou het best kan helpen, bij jou in de buurt. Zo hoef je je niet af te vragen wie je moet aanspreken voor welke vraag of bij welke dienst je terecht kan.

De hulplijn integreert de bestaande meldpunten, aanspreekpunten, onthaalwerkingen van de vertrouwenscentra kindermishandeling en de centra algemeen welzijnswerk. De hulplijn is er voor alle burgers. Het is vlot bereikbaar op het telefoonnummer 1712. De hulplijn is te contacteren op werkdagen van 9 tot 17u (buiten deze openingsuren kunnen burgers steeds contact opnemen met Teleonthaal op het gratis nummer 106).

 

Het team van hulpverleners van het VKA vormen zich regelmatig bij rond de problematiek van kindermishandeling en hebben een medisch beroepsgeheim.