Boeken

Info voor volwassenen.

Boeken voor kinderen en voorleesboeken →

"Nee" zeggen mag!


In dit vierkante prentenboekje wordt in twee verhalen een voorbeeld gegeven van 'nee' mogen zeggen tegen aanrakingen die je zelf niet wilt. Vanaf ca. 3 t/m 8 jaar samen met een volwassene.
Auteur(s):
Melanie Meijer en Iva Bicanic
Uitgever:Uitgeverij SWP
Jaar:2010
ISBN:97 8908560 576 8
Aantal pagina's:44

Beertje Klein en Grote Wolf


"Grote Wolf lijkt de dikke vriend van Beertje Klein te zijn. Ze spelen vl samen. Grote Wolf streelt en kietelt. Leuk! Maar dat duurt niet lang want na een tijdje doet hij Beertje Klein pijn. Wat gaat Beertje Klein nu doen?"
Auteur(s):
Marie Wabbes
Uitgever:Zirkoon
Jaar:1990
ISBN:97 8905461 191 2
Aantal pagina's:25

Dat is fijn!


Het gaat in dit verhaal over verschillende manieren van aanraken, fijn of niet fijn. De boekjes zijn ontwikkeld voor volwassenen om met jonge kinderen (2 t/m 5 jaar) zonder schroom te praten over hun lijf en bloot zijn. Zonder schroom te kunnen praten over je lijf, draagt bij aan een positief lichaamsbeeld en vergroot de vaardigheden om grenzen aan te geven, waarmee het kind zijn weerbaarheid verhoogt.
Auteur(s):
Melanie Meijer en Iva Bicanic
Uitgever:Uitgeverij SWP
Jaar:2008
ISBN:97 8908560 537 9
Aantal pagina's:40

De meester is een schat


De laatste tijd gebeurt het steeds meer. Om niets kan papa plots ontzettend boos worden en Bram een flink pak slaag geven. Elke dag is er wel iets. En elke dag is Bram op zijn hoede, bang dat er weer iets fout zal gaan. Bram vertelt het tegen niemand. Tot hij op een dag met een gezwollen oog op school komt. De meester wil er het fijne van weten. Bram wil eerst niets zeggen. Maar dan begint hij te vertellen over gisteren. En over al die andere keren. Als de meester vraagt om met zijn vader te praten, raakt Bram in paniek... Vanaf de leeftijd van 8 jaar.
Auteur(s):
Bettie Elias
Uitgever:Clavis
Jaar:2004
ISBN:97 8904480 209 2
Aantal pagina's:80

De schommel


Marie is dol op schommelen. De schommel is haar beste vriend. Ze vertelt hem al haar geheimen. Wanneer Marthe naast Marie komt wonen, is Marie toch wel blij. Toen Marthe erbij kwam, voelde Marie pas hoe alleen ze daarvoor geweest was. De twee meisjes hebben samen veel plezier, maar Marie voelt dat er iets met Marthe aan de hand is . Vooral wanneer Marthe de stem van haar papa hoort, krimpt ze ineen. Soms klinkt Marthes stem alsof er regen in zit... Voor kinderen vanaf 7 jaar.
Auteur(s):
Gerda de Preter
Uitgever:Querido kinderboeken
Jaar:1999
ISBN:97 8902147 865 4
Aantal pagina's:40

Het kleine meisje dat niet meer kon lachen


Lisa heeft een geheim, een verschrikkelijk geheim. Ze kan het aan niemand vertellen. Er is maar n persoon die het geheim met haar deelt. Dat is een man die haar bang maakt. Die haar cadeautjes geeft om haar te laten zwijgen. Het kleine meisje is zo bang, dat ze niet meer kan praten, niet meer kan spelen en niet meer kan lachen. Ze heeft dag en nacht pijn in haar buik. Maar op een dag maakt ze tekeningen die verraden wat haar dwarszit. En eindelijk kan ze haar verschrikkelijke geheim aan de juf vertellen. Een verhaal om samen te lezen, voor kinderen vanaf 6 jaar.
Auteur(s):
Zau en Gilles Tibo
Uitgever:De vierwindstreken
Jaar:2003
ISBN:97 8905579 946 6
Aantal pagina's:26

Boeken voor volwassenen →

De Rune


Dit verhaal illustreert op indringende wijze wat een kind tijdens mishandeling in het gezin doormaakt en hoe dit zijn verdere leven tekent.
Auteur(s):
Victor van Dalen en Henriette Faas
Uitgever:Uitgeverij de Brouwerij
Jaar:2009
ISBN:97 8907890 518 9
Aantal pagina's:244

Families onder druk. Huiselijk geweld in Marokkaanse en Turkse gezinnen


In dit boek onderzoekt antropoloog Ibrahim Yerden huiselijk geweld onder Marokkaanse en Turkse families in Nederland. Zowel plegers als slachtoffers komen uitgebreid aan het woord over het geweld binnen hun gezin. Alle vormen van huiselijk geweld komen aan de orde.
Auteur(s):
Ibrahim Yerden
Uitgever:Van Gennep
Jaar:2008
ISBN:97 8905515 947 5
Aantal pagina's:224

Getekend: kindermishandeling


Dit boek behandelt de diverse vormen van kindermishandeling: met hun incidentie, achtergronden en signalen. De link tussen hersenen en trauma wordt duidelijk besproken. En de impact van kindermishandeling op de ontwikkeling van het kind komt uitgebreid aan bod.
Auteur(s):
Peter Adriaenssens
Uitgever:Lannoo
Jaar:2009
ISBN:97 8902096 558 2
Aantal pagina's:128

Geweldloos verzet in gezinnen


Agressie en geweld binnen en buiten het gezin stellen menig ouder, leerkracht en hulpverlener voor een dilemma. Met regelmaat wordt gepleit voor een 'hardere' aanpak, maar escalatie ligt op de loer. Een effectief alternatief is te vinden in de basisprincipes van geweldloos verzet. Het boek bevat een praktische handleiding met veel voorbeelden en heldere instructies voor het begeleiden van ouders/opvoeders. Daarmee kunnen zij de principes van geweldloos verzet direct in praktijk brengen.
Auteur(s):
Haim Omer
Uitgever:Bohn Stafleu van Loghum
Jaar:2007
ISBN:97 8903135 123 7
Aantal pagina's:204

Het onverwoestbare kind


Hoe komt het dat sommige mensen het meest wrede, pijnlijke verleden te boven weten te komen, terwijl anderen er hun hele leven door beheerst worden? In dit boek geeft Lillian B. Rubin antwoord op deze indringende vraag aan de hand van de levensverhalen van volwassenen (waaronder dat van haarzelf) die als kind gebukt gingen onder ernstige vormen van fysieke en emotionele mishandeling in hun gezin maar desondanks de weg wisten te vinden naar een bevredigend leven.
Auteur(s):
Lilian B. Rubin
Uitgever:Ambo/Antos
Jaar:2007
ISBN:97 8902632 104 7
Aantal pagina's:247