Erover praten

Info voor jongeren.

De eerste stap is moeilijk

Omdat het heel moeilijk is om over lastige dingen van thuis te praten, kan je kiezen om te praten met iemand die je graag hebt, bijvoorbeeld je mama of papa, oma of opa, tante of nonkel, meter of peter, of misschien wel je juf of je meester. Natuurlijk kan het ook fijn zijn om er met iemand van je klas over te spreken, maar in heel moeilijke situaties kan je best met een volwassene praten. Zij weten hoe je geholpen kan worden.

 

Sommige kinderen praten liever met iemand wat verder weg. Er zijn verschillende mensen aan wie je moeilijke dingen kan vertellen.

Bijvoorbeeld:

  • Je kan op school een afspraak vragen met iemand van het CLB. (Centrum voor Leerlingenbegeleiding) Als je niet weet hoe je dit moet doen, kan je aan je juf of meester vragen om dit te regelen.
     
  • Je kan ook met iemand bellen. Je kan bijvoorbeeld naar de kinder- en jongerentelefoon bellen op het nummer 102. Dit is gratis en zij zullen naar je luisteren en zeggen wat je kan doen. Je hoeft er je naam niet te zeggen! Als je praten toch nog vervelend vindt, kan je op maandag, woensdag en donderdag ook met iemand chatten. Kijk maar eens op http://www.nupraatikerover.be

 

  • Je mag natuurlijk ook naar ons, naar het Vertrouwenscentrum bellen om te praten of om hulp te vragen.

 

Echt waar: praten helpt! De medewerkers van ons vertrouwenscentrum zijn gebonden aan het beroepsgeheim: wat je ons vertelt blijft tussen ons.