Wat is kindermishandeling?

Kindermishandeling betekent dat je ouders of andere grote mensen je pijn doen, je pesten of je aanraken op plaatsen waar je dit niet leuk vindt. Kindermishandeling kan ook betekenen dat grote mensen niet goed voor je zorgen of dat je dingen moet doen waarvoor je eigenlijk nog te jong bent.

Soms zeggen ze dat je dat aan niemand mag vertellen, of dat het een geheim is. Maar dat is niet zo.

 

Het is nooit jouw schuld

Toch weten we dat kinderen die mishandeld worden, dikwijls denken dat het wel hun schuld is, dat ze stoute kinderen zijn. Soms zeggen de volwassenen dat ook tegen hen: 'als je niet zo'n vervelend kind was, moest ik je niet opsluiten' of 'kinderen die niet luisteren, verdienen een pak slaag'.
 

 

Je gaat dan erg je best doen om 'braver' te zijn, en je hoopt dat het morgen zal stoppen.

 

Hoe voelt het

Misschien heb je enge dromen en slaap je niet goed. Misschien ben je heel stil, heb je geen zin om te spelen of om plezier te maken en voel je je heel alleen. Het kan ook zijn dat je snel boos wordt en veel ruzie maakt en dat je niet goed weet waarom. Het kan ook zijn dat je ziek wordt: je krijgt hoofdpijn of buikpijn. In de klas gebeurt het wel eens dat je niet meer zo goed kan opletten, omdat je zit te denken aan wat er met je gebeurt.

 

Dikwijls ben je bang. Bang omdat het straks terug kan gebeuren.

 

Je doet zo hard je best, maar toch stopt het niet. Je gelooft niet meer dat er nog iets kan veranderen.
Je durft er met niemand over te praten, je voelt je beschaamd.

 

 

Je hebt het gevoel dat je niemand nog kan vertrouwen of je denkt dat niemand je gaat geloven.

 

Praat erover

Omdat het heel moeilijk is om over lastige dingen van thuis te praten, kan je kiezen om te praten met iemand die je graag hebt, bijvoorbeeld je mama of papa, oma of opa, tante of nonkel, meter of peter, of misschien wel je juf of je meester. Natuurlijk kan het ook fijn zijn om er met iemand van je klas over te spreken, maar in heel moeilijke situaties kan je best met een volwassene praten. Zij weten hoe je geholpen kan worden. Sommige kinderen praten liever met iemand die wat verder van hen afstaat.

 

Er zijn verschillende mensen aan wie je moeilijke dingen kan vertellen.

 

Je kan op school een afspraak vragen met iemand van het CLB (Centrum voor Leerlingenbegeleiding). Als je niet weet hoe je dit moet doen, kan je aan je juf of meester vragen om dit te regelen.
Je kan ook met iemand bellen. Je kan bijvoorbeeld naar de kinder- en jongerentelefoon bellen op het nummer 102. Dit is gratis en zij zullen naar je luisteren en zeggen wat je kan doen. Je hoeft er je naam niet te zeggen! Als je praten vervelend vindt, kan je op maandag-, woensdag- en donderdagavond ook met iemand chatten. Kijk maar eens op  www.nupraatikerover.be 
Je mag natuurlijk ook naar ons, naar het Vertrouwenscentrum bellen om te praten of om hulp te vragen.
 

Echt waar,
praten helpt!

Wij zijn er voor je

Als je mishandeld wordt, kan het zijn dat bijvoorbeeld de juf of meester dit opmerkt. Het kan ook zijn dat de dokter iets ziet, of de buren of een tante of nog iemand anders. Soms vertellen kinderen zelf aan iemand die ze vertrouwen wat er thuis gebeurt. Soms merkt ook niemand iets op.

Het Vertrouwenscentrum is een plaats waar diegene die wel iets opmerkt naar kan bellen om te vragen wat ze moeten doen omdat ze zich ongerust maken over jou. Het Vertrouwenscentrum kan dan raad geven en samen wordt er naar een oplossing gezocht zodat de mishandeling stopt.
 

 

Op het Vertrouwenscentrum werken mensen die weten hoe ze met jou probleem moeten omgaan.